Meteen naar de inhoud

P.G. Nieuwveen

Het kerkblad van 8, 15 en 22 september 2024

Protestantse gemeente Nieuwveen

 

Zondag 8 september 2024
Aandachtszondag
9.30  uur: ds. mevr. G. Arnodldus-Veenstra, Nunspeet
Collectes: diaconie, predikantsplaats, dakrenovatie

Zondag 15 september 2024
Startzondag; muzikale medewerking Sarina Rijlaarsdam
9.30  uur: ds. J. Werkman, Zwammerdam
Collectes: diaconie, predikantsplaats, restauratiefonds
Na afloop ontmoeting met koffiedrinken

Zondag 22 september 2024
9.30  uur: ds. H. Koolhaas, Aalsmeer
Collectes: diaconie, predikantsplaats, onderhoud gebouwen

 

Meeleven

Mevr. G. v.d. Hul moest vanwege een zware longontsteking opgenomen worden in het ziekenhuis. Zij is aan de beterende hand. Ze hoopt weer snel zover hersteld te zijn dat ze weer naar huis mag.

 

Uit de kerkenraad

Op 6 augustus is ds. Gonja van ’t Kruis, voormalig predikant van onze gemeente, na een kort ziekbed, overleden. Ruim 4 jaar heeft zij onze gemeente gediend. Naast het bezoekwerk en het voorgaan in diensten, kwam er met de RK-parochies van Zevenhoven en Nieuwveen en de Prot. Gemeente van Zevenhoven een mooie oecumenisch samenwerking tot stand. Met name kreeg dat vorm in gezamenlijke vieringen tijdens de 40-dagen-tijd en op Hemelvaartsdag. Ook organiseerde zij samen met diaken Van Aarle een aantal symposia. Bij de samenstelling van onze liedbundel was zij ook nauw betrokken. Zij ruste in vrede.

 

Dankdienst ds. Gonja van ’t Kruis

Op 14 augustus jl. vond de dankdienst voor het leven van onze voormalige predikante ds. Gonja van ’t Kruis plaats in Rijsenhout. Het was een indrukwekkende dienst geleid door haar vriendin ds. Marijke Gehrels met circa 300 bezoekers. Veel gemeenteleden uit Rijsenhout, maar ook vertegenwoordigers uit de andere gemeentes waar Gonja actief was (Nieuw Vennep, Nieuwkoop en Nieuwveen) waren getuige van een sfeervolle dienst met diverse toespraken. Gonja’s rotsvaste vertrouwen, haar enthousiasme om te vernieuwen evenals haar kwetsbaarheden werden respectvol herdacht. Na de dienst is Gonja bijgezet in het familiegraf te Alphen a/d Rijn.

 

Jacques Bindels

 

Bij de diensten

Aandachtzondag 8 september

Op 8 september is het Aandachtzondag. We willen dan mensen die aandacht nodig hebben een bosje bloemen brengen. Weet of kent u iemand die wat aandacht nodig heeft? Geef dan naam en adres door aan: Hilly Bindels, per e-mail: hillybindels@yahoo.com of per telefoon: 06-83086661. De betreffende persoon hoeft geen lid van onze kerk te zijn.

Ook willen we u vragen op die zondag een bosje bloemen mee naar de kerk te nemen.

De bloemen kunt u neerzetten in de vazen, die vooraan in de kerk staan. Als u na afloop van de dienst een bloemetje weg wilt brengen, kunt u een kaartje met naam en adres van de tafel pakken. (Dit kaartje mag u ook al voorafgaand aan de dienst pakken). Na afloop van de dienst haalt u dan de bloemen op en brengt ze weg.

Namens de diaconie alvast dank voor uw medewerking.

 

Startzondag 15 september

Op zondag 15 september is de startdienst. De dienst krijgt ook een muzikaal tintje. Sarina Rijlaarsdam (saxofoon) en Anton den Boer (orgel) zullen spelen en de gemeentezang begeleiden. Aansluitend is koffiedrinken. Allen van harte welkom!

 

Van de diaconie

Collecte 8 september

Nederland – Het  hele jaar door met jongeren op weg

Onderzoek maakt duidelijk dat kerken die jongeren serieus nemen en ervoor zorgen dat ze zich thuis voelen, meer aantrekkingskracht op hen hebben. De Protestantse Kerk helpt gemeenten hiermee door het aanbieden van seizoenspakketten. Deze pakketten bevatten methoden, spellen en werkvormen voor jeugdgroepen, clubs en gezinnen. Er zijn vijf pakketten: voor jonge kinderen, oudere kinderen, tieners, jongeren en intergeneratief kerk-zijn. De materialen zijn uitgedacht in samenwerking met lokale gemeenten en worden steeds opnieuw aangevuld.

 

Collecte 15 september

Anak Unik = Uniek Kind

Op deze startzondag willen wij graag weer collecteren voor het project van de diaconie: Anak Unik. Alhoewel er een goede start gemaakt is met het verzamelen van gelden voor het nieuwe schooltje is er nog een lange weg te gaan. Nu is ongeveer een kwart van de gelden binnen of beloofd en blijft onze aandacht en hulp nodig. Naast de collecte op startzondag, gaan we in dit kerkelijk jaar activiteiten uitvoeren om bij te dragen aan dit project.

 

Vredesweekcollecte 22 september

Syrië – Bouw de kerk weer op

Het voortbestaan van de kerk is van cruciaal belang voor de stabiliteit in Syrie. De kerk is er letterlijk en figuurlijk het middelpunt van de samenleving. Als zij er weer is, kan ze haar onmisbare taak oppakken: hulp bieden aan mensen die zijn getroffen door geweld of moesten vluchten, ongeacht afkomst of geloof. Met een speciaal herstelfonds helpt Kerk in Actie verwoeste kerken in Syrie weer op te bouwen. Herstel van de kerk betekent hoop voor de toekomst.

 

Startzaterdag

Op zaterdag 7 september in ’t Anker organiseert de activiteitencommissie een muziekquiz met aansluitend een gezamenlijke maaltijd. Aanvang: 15:30 uur. Het thema is dit jaar “Als nieuw”!  Als het goed is heeft u inmiddels een uitnodiging ontvangen. Heeft u zich hiervoor al aangemeld? Als dat niet zo is kunt u zich nog opgeven bij Yvonne Bos; 06-41685175 of Klarien Post; 0172-538806.

 

Oecumenia

Woensdag 11 september gaan we weer van start met een nieuw seizoen Oecumenia. We hebben geprobeerd een afwisselend programma te maken met leuke activiteiten zoals, pannenkoeken eten, diamond painting en kerststukjes maken.

We beginnen met een gezellige bingo waar u natuurlijk leuke prijsjes kunt winnen. Omdat de kosten voor alle activiteiten zijn toegenomen zijn we genoodzaakt de bijdrage te verhogen van € 4,00 naar € 5,00.

Allen van harte welkom, woensdag 11 september om 14.30 in `t Anker.

 

Team Oecumenia

 

Agenda

7 sept.: Startzaterdag  – aanvang 15:30 uur

9 sept.: vergadering kerkenraad – 20:00 uur

11 sept.: oecumenia – aanvang 14:30 uur

9, 16 en 23 sept.: Inloop – vanaf 10:00 uur.

(alle activiteiten in ’t Anker)

15 sept.: Openmonumentendag – Ontmoetingskerk 12 – 16 uur

 

Gemeente groeigroep

Komend jaar is het thema van de Gemeente Groeigroep, in samenwerking Zevenhoven-Nieuwveen: Dichterbij dan je durft te dromen!

Met dit thema gaan we op zoek naar God. Want soms zijn we hem kwijt. Dat is niet vreemd of ongewoon, kijk maar naar David en Job in de Bijbel. Maar de Bijbel laat ons ook zien dat we God vaak te ver weg zoeken.

Kijk maar eens naar de schepping om je heen, waardoor God tot ons spreekt. Of naar Jezus, die door God naar ons toegestuurd is. Zie Hem in je medemens in nood, of vouw je handen en luister naar wat Hij je zegt door zijn Geest. En natuurlijk: Lees de Bijbel. Hij is de sprekende God die met ons is. Hij laat zich horen, zien en ervaren. Daarbij zal je ontdekken dat, voordat je Hem ging zoeken, Hij jou allang gevonden heeft. Hij is dichterbij dan je durfde te dromen.

 

Ook dit jaar zullen we op verschillende avonden en een aantal ochtenden weer groepen hebben. Komend seizoen kunt u ook (weer) meedoen aan een groep voor 70+ in Nieuwveen onder leiding van ds. Jan Werkman in de middag. Hoogstwaarschijnlijk is dat om maandagmiddag. Daarnaast zullen er ook weer jongerengroepen (20+ en 16+)  zijn die ook het zelfde thema zullen behandelen. 

Heeft u al zin om u aan te melden, dan kunt u een mail naar Arno, Elize Molenaar of Eric Hardsteen sturen arnomolenaar@kpnmail.nl , elizemolenaar@kpnmail.nl of Eric@hardsteen.net

Vanaf de startzondag liggen de inschrijflijsten weer achter in de Ontmoetingskerk.

We willen in de week van 30 sept t/m 4 oktober starten met de gemeente groeigroepen.

U kunt zich tot 21 september opgeven.

 

Bedankje

Wij willen iedereen bedanken voor het overweldigende medeleven voor en na het overlijden van onze lieve moeder. De vele kaarten, telefoontjes en berichtjes hebben ons erg goed gedaan. Dat er zoveel mensen aanwezig waren bij het condoleren en op de begrafenis was hartverwarmend en heeft ons erg gesteund. Wij missen haar ontzettend, maar kijken ook dankbaar terug op veel mooie herinneringen.

 

Jenie en Baukje Veenstra

 

Openmonumentendag

In het weekend van 14 en 15 september is het Open Monumentendag; de deuren van tientallen cultuurhistorische gebouwen worden geopend.

Op zondag 15 september is ook onze Ontmoetingskerk van 12.00 uur tot 16.00 uur open. Wil Karens en Piet van Rikxoort zullen dan op het orgel spelen. Iedereen is van harte welkom om onze kerk te bezoeken. Er zijn kosters aanwezig om u rond te leiden. Ook kunt u op het scherm in de kerk lezen over de geschiedenis van kerkelijk Nieuwveen. In het museum van de Historische Kring kunt u een kopje koffie drinken. Welkom!