Meteen naar de inhoud

P.G. Nieuwveen

ONLINE LEERHUIS 40-DAGENTIJD

Online leerhuis 40dagentijd
Synagoge en kerk zijn naast vierhuis vooral ook leerhuis: bet ha midrasj. Dit Hebreeuwse woord komt van het werkwoord: zoeken.
Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden er, in navolging van de traditie van het joodse leerhuis ook vanuit de kerken leerhuizen.

Door het samen lezen van Bijbelste teksten zoeken we naar achtergronden van de tekst en in een creatieve dialoog leren we van elkaar.

• Zoeken naar de betekenis van de Bijbel in haar ontstaan en context, in de traditie
• en voor ons, mensen van vandaag.

De tekst aandachtig lezen vanuit de gedachte: het gaat hier ook over mij, over de vragen die mij bezighouden, over de twijfels waar ik mee rondloop. De Bijbel helpt om antwoorden te vinden op levensvragen, antwoorden die uitstijgen boven de menselijke horizon. Wie op deze manier de Bijbel leest kan de ervaring hebben dat God zelf tot hem of haar spreekt.

Gedurende de komende 40 dagentijd wil ik op digitale wijze starten met een leerhuis rond teksten van diensten/vespers die in deze periode centraal staan. Je krijgt de tekst van tevoren toegestuurd.
We gaan wat dieper in op een specifieke tekst en leren wat deze tekst ons vandaag te zeggen heeft en daarover gaan we met elkaar in discussie. Daarnaast zullen we het ook hebben over wat deze 40 dagenperiode in deze tijd, waarin we elkaar minder kunnen ontmoeten, met ons doet. Je kunt je voor deze gespreksgroep telefonisch of via mijn mailadres aanmelden.

Ds. Gonja van ‘t Kruis