Meteen naar de inhoud

P.G. Nieuwveen

De meditatie van 24 mei door Ds G van’t Kruis

beste gemeenteleden,

Morgen, de zondag na Hemelvaart, wordt ook wel ‘Wezenzondag’ genoemd, omdat de mensen zich na het afscheid van Jezus zo verlaten als wezen voelden (Joh. 14, vers 18: "ik laat jullie niet als wezen achter").

Maar deze zondag heeft nóg een naam, namelijk zondag Exaudi (verhoor), verwijzend naar Psalm 27, waarin het gaat het over de kracht van de verhoring van onze gebeden. Het gaat in deze psalm ook over de oproep om dapper en vastberaden te blijven. Het is een gebed dat te midden van de verlatenheid tussen Hemelvaart en Pinksteren de nabijheid van God zoekt. Dagen waarin de verlatenheid nog voelbaar is, en de Geest er nog niet is.

En zo staat deze zondag niet alleen in het teken van verlatenheid, maar ook in het teken van gebedsverhoring. Die hoopvolle boodschap hoorden we ook op Hemelvaartsdag. Die duw in de rug die we krijgen om niet verweesd te blijven staren, maar in beweging te komen.

Want hoe houd je het anders vol om dapper te blijven? In een wereld, waarin weinig beschutting is tegen gevaar? In een wereld waarin zo veel broze mensen zijn, wat nu zo zichtbaar in deze tijd met zoveel mensen die geveld worden door ziekte?

U kunt de overdenking bekijken via de volgende link:

https://www.youtube.com/watch?v=E-kugVpjDpY&feature=youtu.be  

 

Gezegende groet,

ds. Gonja van 't Kruis